De ce este bariera cutanată atât de importantă - ce este și cum o putem proteja?

De ce este bariera cutanată atât de importantă - ce este și cum o putem proteja?

CE ESTE BARIERA CUTANATĂ?

Pielea este alcătuită din trei straturi principale:

  • epiderm (stratul exterior - sau acolo unde ajung majoritatea produselor de îngrijire)
  • derm (al doilea strat - cel care susține totul)
  • hipoderm (cel mai profund și gros strat al pielii)
Fiecare dintre cele trei straturi conține la rândul său alte substraturi, fiecare cu rolul și funcția sa unică. (da, știm, pielea este un organ compleeex).

Porțiunea cea mai superficială și exterioară a epidermului este numită strat cornos (SC). Acesta este format din corneocite și lipide. Corneocitele sunt celule moarte turtite, umplute cu cheratină și apă; celule care se descuamează, eliminându-se de pe piele. Ne putem imagina structura stratului cornos ca fiind asemănătoare unui zid de cărămidă, în care corneocitele sunt niște cărămizi, iar lipidele acționează ca un "mortar" pentru a menține integritatea stratului cornos. 

MATRICEA LIPIDICĂ ȘI CERAMIDELE

Acest "mortar", numit și matrice lipidică este format din ceramide, acizi grași liberi și colesterol. Ceramidele, în special, reprezintă componente cruciale ale acestei matrici, contribuind semnificativ la rezistența și elasticitatea pielii. Ele sunt lipide specifice cu un rol esențial în stabilizarea barierei cutanate. Astfel, stratul cornos se comportă ca o barieră protectoare, a cărei cea mai importantă funcție pe care o asigură este de a preveni pierderile transepidermale de apă (TEWL).

CARE SUNT FUNCȚIILE BARIEREI CUTANATE?

  • ne protejează împotriva factorilor externi/de mediu
Barierea cutanată acționează ca un scut protector împotriva agresiunilor mediului înconjurător, blocând factori precum radiațiile UV, poluarea și microorganismele patogene. Aceasta previne deteriorarea pielii și contribuie la menținerea sănătății acesteia.
  • ajută la prevenirea pierderii de apă menținând corpul și pielea hidratate
Matricea lipidică, formată din ceramide, acizi grași și colesterol, acționează ca o barieră eficientă împotriva evaporării excesive a apei, menținând astfel pielea și corpul bine hidratate.
  • acționează ca un sistem de apărare datorită pH-ului ușor acid
Barierea cutanată contribuie la menținerea unui mediu cu pH ușor acid, pentru a  ajuta la descurajarea proliferării bacteriilor și a altor agenți patogeni, susținând astfel sănătatea pielii.

    Hidratarea stratului cornos este un element esențial pentru menținerea integrității funcțiilor barierei cutanate. Astfel, sănătatea barierei cutanate este principalul factor determinant pentru cât de bine arată pielea noastră. Dacă toate funcțiile sale sunt optime, aceasta va reține apa și va menține pielea hidratată și elastică.

    CARE SUNT CAUZELE DISFUNCȚIEI?

    Atunci când bariera cutanată nu funcționează bine, pielea va fi predispusă la deshidratare, roșeață, uscăciune, mâncărime, foto-îmbătrânire, respectiv la pierderea apei transepidermale. Cu alte cuvinte, orice îngrijorare cu privire la situația tenului, se datorează în mare partea funcționării defectuoase a barierei cutanate.

    La GREENBERRY, pe lângă factorii genetici, de stres și de mediu, considerăm că următoarele aspecte stau la baza disfuncției barierei cutanate:

    CUM REPARĂM ȘI ÎNGRIJIM BARIERA LIPIDICĂ A PIELII?

    Simplificare rutinei. Less is more.

    O regulă importantă în skincare, pe care o valorificăm la Greenberry, este că, în marea majoritate a cazurilor, nu avem nevoie de toate produsele pe care le folosim, cu atât mai mult de toate ingredientele care se regăsesc în formulă! Less is more! Pielea ta ți-ar mulțumi enorm dacă ai mai renunța la unul sau doi pași din rutina ta.

      Alege un produs care să conțină lipide.

      Cele mai importante lipide găsite intraepidermic sunt ceramidele, colesterolul și acizii grași. Actualmente, se consideră că toate cele 3 clase de lipide sunt esențiale pentru menținerea unui epiderm sănătos. Pe măsură ce îmbătrânim producția de lipide începe să scadă. Însă, vestea bună este că ne putem susține bariera lipidică introducând în rutina noastră produse care conțin aceste ingrediente. Aceste produse vor completa producția naturală de lipide a pielii și vor ajuta la repararea și protejarea barierei cutanate.

      INGREDIENTE CARE SUSȚIN ȘI PROTEJEAZĂ BARIERA CUTANATĂ

      Iată câteva ingrediente de luat în considerare atunci când ne dorim o hidratare sporită și o barieră cutanată sănătoasă:

      • acizi grași esențiali - gășiți din abundență în uleiul facial Sweet Goddess
      • ceramide-complex din serul fluid Hydration - Hyaluronic Acid & Ceramides
      • glicerină
      • squalan
      • acid hialuronic cu diferite greutăți moleculare
      • extract botanic de Centella Asiatica
      • niacinamidă

      Considerăm că sănătatea și frumusețea pielii vine din simplitate, simplitate aprofundată de cunoștințe, totul pentru o rutină de îngrijire minimalistă, dar eficientă. Astfel, fiecare produs Greenberry este formulat având la bază o structură simplificată care să susțină sănătatea pielii, respectiv a barierei cutanate:

      • fiecare formulă conține maxim 3 ingrediente active
      • fiecare formulă este îmbunătățită cu extracte botanice
      • fiecare formulă conține cel puțin un ingredient hidratant
      • fiecare formulă conține cel puțin un ingredient antioxidant
      Discutați întotdeauna cu un specialist înainte de a utiliza produse de îngrijire care conțin ingrediente active și/sau pentru a afla dacă este un produs potrivit tenului și structurii pielii dumneavostră.

          REFERINȚE:


            0 comentarii

            Lasă un comentariu

            Notă, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate