Acidul Hialuronic în Skincare - ce este și cum acționează la nivelul pielii?
CE ESTE ACIDUL HIALURONIC?
Acidul hialuronic (HA) este produs în mod natural de organism. Este o polizaharidă, aparținând glicozaminoglicanilor, fiind alcătuită din mai multe molecule de zahăr. Se regăsește în întregul organism, însă cercetările arată că peste 50% din cantitatea totală se află în piele. Pielea noastră beneficiază de hidratare în mod natural prin intermediul glicozaminoglicanilor dermici, precum acidul hialuronic. Acesta îi oferă structură pielii și un aspect de piele plină și hidratată.
Însă, ca și în cazul altor componente naturale de hidratare și protecție a pielii, rezervele de acid hialuronic se epuizează odată cu vârsta. De asemenea, alți factori care țin de stilul nostru de viață, precum expunerea UV neprotejată sau poluarea pot accelera acest declin natural. Astfel, pielea noastră nu se va mai simți la fel de fermă și hidratată. Refacerea nivelurilor de HA cu un ser facial și/sau o cremă hidratantă devine un factor cheie în recăpătarea hidratării naturale și a funcției de barieră a pielii.
CARE SUNT BENEFICIILE ACIDULUI HIALURONIC?
HA este un ingredient activ hidratant, fiind unul dintre cele mai eficiente și sigure ingrediente utilizate în industria cosmetică, inclusiv pentru pielea sensibilă. HA acționează ca un burete și poate lega până la 500 de molecule de apă de colagen, care, la rândul său, crește hidratarea pielii, îmbunătățește elasticitatea și diminuează profunzimea ridurilor.
CUM ACȚIONEAZĂ?
- acționează ca un umectant biologic
- leagă și reține moleculele de apă în piele
- crește conținutul de apă al epidermei
- formează un strat ocluziv, de hidratare, la nivelul pielii
GREUTATE MOLECULARĂ
Greutatea moleculară influențează atât absorbția și pătrunderea acidului hialuronic în piele cât și activitatea sa biologică. Astfel, eficacitatea acestui ingredient depinde de greutatea sa moleculară.
- moleculele mai mari (Hyaluronic Acid), deși leagă mai multe molecule de apă, împiedică pătrunderea acestuia în epidermă. Acesta va rămâne la suprafața pielii, unde creează o barieră biologică și oferă un rol benefic protector și hidratant.
- moleculele mai mici (Sodium Hyaluronate) au capacitatea de a pătrunde mai adânc în piele, crescând nivelul de umiditate a pielii și accelerând regenerarea.
Pentru a obține cele mai multe beneficii, recomandăm utilizarea unui ser facial cu acid hialuronic care conține mai multe greutăți moleculare, astfel încât să acționeze asupra mai multor straturi și substraturi ale pielii.
PENTRU CE TIP DE PIELE ESTE POTRIVIT?
Este un ingredient ideal pentru orice tip de piele, care se poate combina ușor cu alte ingrediente active din rutină. Poate fi utilizat inclusiv de tenul gras și/sau problematic, fără a bloca porii. Să nu uităm, tenul gras are nevoie de hidratare înainte de toate!
DESPRE SERUL FLUID HYDRATION - HYALURONIC ACID & CERAMIDES
Serul HYDRATION - HYALURONIC ACID & CERAMIDES conține două greutăți moleculare diferite de acid hialuronic (molecule mici și mari), un complex concentrat de ceramide și extract de centella asitatica. Este o formulă special concepută pentru a hidrata în profunzime și a proteja bariera cutanată. Nu conține substanțe cu potențial iritant, este un ser prietenos cu toate tipurile de piele. Este indicat atât pe timp de iarnă, anotimp în care pielea are nevoie de hidratare în profunzime, cât și pe timp de vară, având o textură fluidă și lejeră.
CUM APLICĂM SERUL HYDRATION?
- curățăm tenul cu apa micelară Dragon Splash
- aplicăm tonicul facial sau apa termală pe ten
- pe tenul uscat aplicăm serul fluid HYDRATION, masăm ușor până la absorbție
- aplicăm o cremă hidratantă pentru a sigila efectul de hidratare al acidului hialuronic
- este recomandată aplicarea unei creme cu protecție solară pe timpul zilei
REFERINȚE
Anca Maria Juncan, Dana Georgiana Moisă, Antonello Santini, Claudiu Morgovan, Luca-Liviu Rus, Andreea Loredana Vonica-Țincu, Felicia Loghin, 2021, Advantages of Hyaluronic Acid and Its Combination with Other Bioactive Ingredients in Cosmeceuticals, National Center for Biotechnology Information, accesat în 09.2021
0 comentarii