Acid Hialuronic
Acidul hialuronic (HA) este produs în mod natural de organism. Este o polizaharidă, aparținând glicozaminoglicanilor, fiind alcătuită din mai multe molecule de zahăr. Se regăsește în întregul organism, însă, cercetările arată că peste 50% din cantitatea totală se află în piele. Acesta îi oferă structură pielii și un aspect de piele plină și hidratată.
Ca și în cazul altor componente naturale de hidratare și protecție a pielii, rezervele de acid hialuronic se epuizează odată cu vârsta. De asemenea, alți factori care țin de stilul nostru de viață, precum expunerea UV neprotejată sau poluarea pot accelera acest declin natural. Astfel, pielea noastră nu va mai arăta și nu se va mai simți la fel de fermă și hidratată. Refacerea nivelurilor de HA cu produse care conțin această substanță devine un factor cheie în recăpătarea hidratării naturale și a funcției de barieră a pielii.
HA este un ingredient activ hidratant, fiind unul dintre cele mai eficiente și sigure ingrediente utilizate în industria cosmetică, inclusiv pentru pielea sensibilă. Conform mai multor studii, HA acționează ca un burete și poate lega până la 500 de molecule de apă de colagen, care, la rândul său, crește hidratarea pielii, îmbunătățește elasticitatea și diminuează profunzimea ridurilor.
Greutatea moleculară influențează atât absorbția și pătrunderea acidului hialuronic în piele cât și activitatea sa biologică. Astfel, eficacitatea acestui ingredient depinde de greutatea sa moleculară. În termeni simpli, moleculele mai mari (Hyaluronic Acid), deși leagă mai multe molecule de apă, împiedică pătrunderea acestuia în epidermă. Acesta va rămâne la suprafața pielii, unde creează o barieră biologică și oferă un rol benefic protector și hidratant. Moleculele mai mici (Sodium Hyaluronate) au capacitatea de a pătrunde mai adânc în piele, crescând nivelul de umiditate a pielii și accelerând regenerarea.